Помилки при встановленні твердопаливних котлів

     Навколо установки твердопаливних котлів ведеться безліч розмов. Спеціалісти рекомендують різні схеми приєднання твердопаливних котлів до  вже існуючої, або нової системи опалення приміщення. Є твердопаливні котли, які розраховані виключно під один тип системи опалення: закрита або відкрита. Є й універсальні твердопаливні котли, наприклад котли на твердому паливі ТМ «СЕТ», які призначені для теплопостачання житлових будинків, споруд комунально-побутового та промислового призначення, обладнаних системами опалення з природною (відкритою), або примусовою (закритою) циркуляцією теплоносія. Виробники твердопаливних котлів, в свою чергу, рекомендують, щоб монтаж і пусконалагоджувальні роботи виконували спеціалізовані монтажні організації.

     Звертаємо Вашу увагу на той фактор, що від правильності монтажу напряму залежить результативність  роботи твердопаливного котла. Також, хочемо відзначити, що установка котлів на твердому паливі суттєво відрізняється від обв’язки інших видів опалювальної техніки.  Всі твердопаливні котли є інерційними пристроями, і тому досить важко точно відрегулювати та швидко змінити температуру теплоносія в самому котлі, адже, згідно рекомендацій виробників, робоча температура твердопаливного котла повинна бути в діапазоні 60-90 С°.

       Найбільшу помилку роблять власники твердопаливних  котлів, які виставляють низький температурний режим на твердопаливному котлі, забуваючи, що він не газовий. Адже, якщо зворотна подача теплоносія нижче 55 С° (точка роси), то в котлі буде багато конденсату, який, при відкритті дверцят, витікатиме з котла, складається враження, що котел потік. Твердопаливний котел, при роботі в такому режимі, буде працювати неефективно, на стінках котла, теплообміннику та у димоході буде утворюватися багато сажі, що суттєво знизить показник ККД та створить проблеми при подальшому обслуговуванні. При цьому, хочемо відмітити, що при першому запуску котла обов’язково виділяється конденсат, поки котел повністю не прогріється (набере робочу температуру), тому не хвилюйтеся. Але, якщо орієнтовно через 12 годин роботи котла після запуску конденсат не зникне, рекомендуємо звертатися до монтажної організації, яка встановлювала опалювальний котел.

     Значною мірою ефективність роботи твердопаливного котла залежить від правильно встановленого димоходу. Виробники котлів у документації до пристрою обов’язково зазначають рекомендовані параметри димоходу, а також схему його встановлення.

Що буде, якщо неправильно встановити димохід?

  • Зниження ефективності роботи твердопаливного ткотла
  • Утворення смоли і конденсату
  • Дим у котельні
  • Значне зниження ККД твердопаливного котла

 

При зміні будь-якого параметру димоходу (зменшення діаметру, висоти) рекомендуємо проконсультуватися з монтажною організацією, або виробником даної опалювальної техніки.

 

З теплом у серці,

компанія "Тепловіннер"

Коментарів: 0
Розміщено 23 Dec 2015 автором Teplowinner