СУБСИДІЇ ЧИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ?

Як правильно оформити субсидію? Які документи потрібні для цього? Куди звертатися? І чи варто її оформляти взагалі?

Все частіше дані питання хвилюють жителів України у зв’язку зі стрімким підвищенням цін за комунальні послуги.  І хоча одну зиму (2015-2016рр.) ми вже якось пережили по новим тарифам, дякувати Богу, що вона була досить теплою та не затяжною, то в подальшому стає страшно, що буде далі? Чого чекати? Куди бігти?

 

За 2015 рік частина українців задумалась про перехід на альтернативні види опалення, утеплення будинків, використання енергозберігаючих технологій, та більшість все ж таки пішла шляхом отримання субсидій і віри в краще майбутнє…

Та тут не все так просто… Зі слів експерта у телепередачі «Ранок у Великому Місті» з питань житлово-комунального господарства Громадянської мережі «Опора» Тетяни Бойко, людям краще задуматися про енергозбереження та економію, ніж про отримання «легких» субсидій.

Для початку, хочемо пояснити, що несе у собі слово «субсидія».

Отже, субсидії – це зниження вартості комунальних послуг , які надаються не напряму малозабезпеченій людині, котра їх оформлює, а підприємству, що надає послуги, в більшості випадків в негрошовій формі (неживі гроші). Механізм працює наступним чином: обов’язковий платіж вносить малозабезпечена людина (споживач), решту за неї вносить держава напряму організації (надавачу послуг), але платіж зі сторони держави вноситься, як віртуальні кошти, які в подальшому списуються, як борг, даної організації перед Нафтогазом, чи державою.

Тут якраз і виникають проблеми:

  • Державою надаються, у вигляді субсидій, неживі, а віртуальні гроші, якими потім неможливо розрахуватися, адже по факту їх немає.
  • У зв’язку з недоліками нормативно - правової сторони нарахування субсидій в Україні, людям (споживачам) досить часто нараховується значно більша субсидія, ніж фактично використано ними послуг. В результаті, споживач перестає сплачувати комунальні платежі за надання послуг, адже вони покриваються субсидією, і тоді в підприємств, надавачів послуг, взагалі немає коштів для подальших розрахунків, що знову ж таки унеможливлює нормальне функціонування даних структур.
  • І останнє – ні для кого не секрет, що нажаль досить багато споживачів, що отримали субсидії, є зовсім НЕ малозабезпеченими особами. І, як не прикро, але ті, хто дійсно немає чим сплачувати по рахункам, хто живе на одну мінімальну зарплатню, чи пенсію, далеко не завжди отримують необхідну субсидію.

Нагадаємо, що в Україні близько 5,4 мільйона українських сімей отримали субсидії в 2015 році. При цьому, через недостатню кількість коштів в державі для покриття даних виплат та через поширене шахрайство зі сторони населення, приховування справжніх доходів - з березня 2016 року Мінфіном запущено вперше в історії незалежності України верифікацію – перевірка статків кожного, хто отримує соціальну допомогу чи субсидії. Процес перевірки населення триватиме до 1 липня 2016 року.

І, як сказав експерт, Тетяна Бойко: «Якщо Ви можете не брати субсидії, то краще їх не брати, а думати про енергозбереження!»

З повагою,

команда "Тепловіннер"

Коментарів: 2
Розміщено 14 Mar 2016 автором Teplowinner